Ευγενίδειο Πλανητάριο

Ακουστική

Το γνωστό σε όλους για το πολιτιστικό και ενημερωτικό του έργου το Ευγενιδείο Πλανητάριο, αναβαθμίστηκε μέσα από ένα μεγαλόπνοο κατασκευαστικό πλάνο την περίοδο 2000 έως 2003 και από την διαδικασία αυτή δημιουργήθηκε το νέο κτίριο του Ψηφιακού Πλανητάριου του ιδρύματος Ευγενίδου.

Ως χώρος ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και ενημέρωσης στις πολλές αίθουσες που περιβάλλουν αυτό καθαυτό το Πλανητάριο, οι απαιτήσεις ακουστικής ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Για τον λόγο αυτό και επιλέχθηκε το σύστημα ηχοαπορρόφησης για τοίχους και οροφές, Sto Silent Panel (Sto Silent Distance), για την υψηλή ηχοαπορροφητική του απόδοση και την ευελιξία στην δημιουργία ομοιόμορφων επιφανειών χωρίς αρμούς διαστολής (έως 200 m2). Η ακουστική λειτουργία του Sto Silent Panel που φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε όλο το φάσμα των ακουστικών συχνοτήτων (aw έως 0,85) συνδυάζεται άριστα σε χώρους υψηλής αισθητικής με την τελική εμφάνιση επιχρίσματος ώστε να «δέσει» αρμονικά με τις αρχιτεκτονικές επιλογές των εσωτερικών χώρων και ιδιαίτερα των οροφών. Η ηρεμία και η μείωση του χρόνου αντήχησης που προσφέρουν οι επιφάνειες Sto Silent Panel, χαρίζουν στους χώρους που εφαρμόζεται (πάντα έπειτα από ακουστική μελέτη) καθαρότητα στους ήχους, μείωση του θορύβου, σωστή διάδοση των ηχητικών κυμάτων, μεγαλύτερη δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης των επισκεπτών, ηχητική άνεση στην παρακολούθηση προβολών και συνεδρίων και εν τέλει υψηλής ποιότητας ακουστική του χώρου.

Η ακουστική αποτελεί θεμέλιο για την σωστή λειτουργία χώρων που οι μεγάλοι όγκοι και τα ‘σκληρά’ υλικά στους τοίχους και τις οροφές δημιουργούν ανεπιθύμητη αντήχηση με αποτέλεσμα την ‘παραμόρφωση’ των ήχων και την δημιουργία θορύβου. Ο θόρυβος πρακτικά δημιουργείται όταν στον ακροατή φτάνουν πολλαπλά ηχητικά κύματα σε διαφορετικό χρόνο έπειτα από πολλαπλές αντανακλάσεις σε μη απορροφητικά υλικά είτε όταν εξαιτίας των πολλών πηγών ήχου (π.χ. σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων) πάλι φτάνουν πολλά και διαφορετικά ηχητικά κύματα στον ακροατή που πρακτικά αδυνατεί να ξεχωρίσει και εκλαμβάνει ως θόρυβο. Με την χρήση StoSilent Panel η λειτουργικότητα στην ακουστική συνδυάζεται με την ευελιξία στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα στην λειτουργία του χώρου.

*δείτε επίσης το άρθρο «Η ακουστική του Μουσείου της Ακρόπολης» του Θ.Τιμαγένη.

Εργο: Ευγενίδειο Πλανητάριο
Εργοδότης: Ίδρυμα Ευγενίδου
Μελέτη ακουστικής: Θ. Τιμαγένης
Κατασκευή-Διεύθυνση Εργου: J&P – ΑΒΑΞ
Υλικά Sto: StoSilent Panel – StoSilent Superfein
Χρόνος ανακατασκευής: 2000 – 2003

Ευγενίδειο Πλανητάριο

Sto | Χτίζουμε με συνείδηση

Copyright © 2020 Sto Hellas - All rights reserved | www.stohellas.gr | Επικοινωνία | www.sto.com

Sto | Χτίζουμε με συνείδηση

Φυλλάδια

Newsletter

Επικοινωνία

www.sto.com

Copyright © 2020 Sto Hellas - All rights reserved