Πόσο προστατεύονται από τη φωτιά οι ανακαινιζόμενες προσόψεις με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»;

Πόσο προστατεύονται από τη φωτιά οι ανακαινιζόμενες προσόψεις με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»;

Με μια απλή ανάγνωση στον οδηγό του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι απουσιάζει οποιαδήποτε οδηγία για την αντίδραση στη φωτιά των ανακαινιζόμενων προσόψεων. Αν λάβουμε υπόψη ότι και το Προεδρικό Διάταγμα 41/2018, που ρυθμίζει το παρόν πλαίσιο για την πυροπροστασία των κτιρίων στην Ελλάδα, αναφέρεται αποκλειστικά σε νεόδμητες κατασκευές και όχι ανακαινιζόμενες, αντιλαμβάνεται κανείς την παντελή έλλειψη κανονιστικού πλαισίου για την αντίδραση στη φωτιά των ανακαινιζόμενων προσόψεων στη χώρα μας.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τις εκατοντάδες χιλιάδες ανακαινίσεις με σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης (ΣΕΘ) που θα προκύψουν από το δεκαετές πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»;

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στο ένθετο MONEY REVIEW της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ «Τα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης με πιστοποίηση (ΕΤΑ), επειδή έχουν αξιολογηθεί υποχρεωτικά για την αντίδραση σε φωτιά, παρέχουν το πλαίσιο που καθιστά εφικτό το να γνωρίζει κανείς την συμπεριφορά των προσόψεων σε φωτιά. Αντιθέτως, η εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης που μπορεί μεν να αποτελείται από πιστοποιημένα προϊόντα αλλά δεν είναι πιστοποιημένο σύστημα άρα δεν έχει αξιολογηθεί σαν σύνολο ως προς την αντίδραση στη φωτιά, είναι άγνωστης επίδοσης ως προς αυτή τη παράμετρο». Στα πλαίσια αυτά, ο υπογράφων του άρθρου τονίζει το πόσο σημαντική παράμετρος για τους μηχανικούς είναι, «να ζητούν τις ΕΤΑ των συστημάτων και να ανατρέχουν στις λεπτομερείς πληροφορίες που αυτές περιέχουν», προκειμένου να ταυτοποιούν επακριβώς τον συνδυασμό υλικών και την αντίδρασή τους σε φωτιά, όπως ακριβώς προσφέρεται για το έργο τους, με συνδυασμό που να αναφέρεται επακριβώς μέσα στην ΕΤΑ.
H StoHellas, εκπροσωπώντας τη Sto για περισσότερα από 30 χρόνια στην Ελλάδα, τον παγκόσμιο ηγέτη και παραγωγό συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης, έχει προσπαθήσει επί σειρά ετών να φέρει στο προσκήνιο τα θέματα πιστοποιήσεων και πυρασφάλειας για τις κατασκευές κτιρίων με ΣΕΘ.

Με αίσθημα ευθύνης για την ασφάλεια των κτιρίων και των χρηστών τους, όλα τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης StoTherm, φέρουν ευδιάκριτα στα πιστοποιητικά τους και την κλάση αντίδρασης στην φωτιά για την οποία έχουν πιστοποιηθεί, σύμφωνα πάντα με την σύνθεση των υλικών που απαρτίζουν το σύστημα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

 

Copyright © 2024 Sto Hellas - All rights reserved | www.stohellas.gr | Επικοινωνία | www.sto.com

Φυλλάδια

Newsletter

Επικοινωνία

www.sto.com

Copyright © 2024 Sto Hellas - All rights reserved